O Zaprešiću

O Zaprešiću gradu

F
O Zaprešiću mladom gradu

duge i slavne povijesti, Zaprešić se ponosi činjenicom da je jedan od deset gradova s najvišim indeksom razvijenosti u Republici Hrvatskoj. Izuzetnog geoprometnog položaja, samo petnaestak kilometara udaljen od Zagreba, smješten između rijeka Save, Krapine i Sutle, u dolini podno Medvednice, na stoljetnom raskrižju putova prema Hrvatskom Zagorju i prema Sloveniji, Zaprešić se polako razvijao u treći po broju stanovnika od devet gradova Zagrebačke županije te ujedno i njezino najgušće naseljeno područje. Ukupne površine od nešto više od 50 km2, Zaprešić je dom za više od 25.000 statistički mladih i visokoobrazovanih stanovnika, dok s okolicom broji i dvostruko više stanovnika.

A stanovnici Zaprešića su, povijesno gledano, aktivnoga i avanturističkoga duha. Sudjelovali su i iskazali se u brojnim događajima od povijesne važnosti – od Seljačke bune 1573. godine do spaljivanja mađarske zastave na željezničkom kolodvoru 1903. godine, da spomenemo samo najpoznatije.

O bogatoj povijesti svjedoče i brojni dvorci u gradu i okolici. Uz Lužnicu, Januševec, Laduč, Gornju Bistru i Jakovlje, glavna atrakcija su Novi dvori Jelačićevi, jedinstveni spomenik kulturno-povijesne baštine smješten u samome gradu.

U susjedstvu velikoga grada Zagreba, Zaprešić je mali grad koji nudi baš sve što je potrebno za ugodno življenje, a ljubiteljima sporta i aktivnoga života pruža brojne mogućnosti – od nogometa, košarke i rukometa do kuglanja, atletike, biciklizma, američkoga nogometa, jahačkoga sporta i golfa. Posebno se ističe i nedavno trasirana i markirana planinarska Staza daždevnjaka, koja vodi pitomim brežuljcima i šumama uz rub grada, koju osim planinara i šetača, rado posjećuju i trkači i biciklisti. Nadamo se da će uskoro postati i omiljena trekking i trail destinacija.

Zvuči zanimljivo? Posjetite nas!

Kako doći do Zaprešića?
  • Javnim prijevozom iz Zagreba:

  • Autobusom ZET-a, linija 172, koja kreće s okretišta na Črnomercu

  • Vlakom HŽ-a, prigradskom linijom Dugo Selo – Sesvete – Glavni Kolodvor – Zaprešić – Savski Marof, i linijama koje idu za Hrvatsko Zagorje

  • Osobnim automobilom

PRIBILJEŽITE SE NA NEWSLETTER

Pribilježite se na naš newsletter
i primajte sve buduće obavijesti o Bantrail utrci