O banu

O banu Jelačiću

F
O BANU JELAĆIĆU

Ban Josip Jelačić, grof Bužimski, opjevani hrvatski nacionalni junak, stanovnik Zaprešića postao je 16. srpnja 1851. godine kad je kupio vlastelinstvo Novi dvori. Da je živ, natjecao bi se u najtežoj kategoriji, jer je za to potrebno srce junačko. Osim što je bio cijenjeni vojskovođa u Austro-Ugarskoj, ban Jelačić se tijekom svojega banovanja u Hrvatskoj, prema povijesnim izvorima „zalagao […]za pisanje udžbenika na hrvatskom jeziku, izgradnju cesta i željeznica i htio […] riješiti sve probleme seljaka nakon ukidanja kmetstva. Položaj seljaka je i nakon ukidanja kmetstva bio težak, po pitanju podijele zemlje između kmetova i feudalaca, što je imalo utjecaj na neplaćanje poreza i zaduživanje seljaka.

Podupirao je seljačke zadruge, a inzistirao je na registriranju urbarijalnih zemalja u zemljišne knjige […]. Htio je da se razvije hrvatska književnost i društvo te je 13. prosinca 1851. uputio poziv za izgradnju Hrvatskog narodnog kazališta. […] U njegovu čast 16. prosinca 1866. godine na glavnom trgu u Zagrebu koji danas nosi njegovo ime podignut je brončani spomenik. Izradio Antun Dominik Fernkorn.“ (Usp. WikiDveri, dostupno na: wikipedia)

Ban Jelačić pokopan je na svom imanju Novim Dvori, u grobnici neogotičke kapele sv. Josipa, koju je dao sagraditi, a gdje je pokopana i njegova obitelj. Novi Dvori jedna su od najbolje sačuvanih feudalnih gospodarskih cjelina u Hrvatskoj. Prostiru se na površini od 20,5 ha, koju čine vršilnica, kuružarnik, spremište plodina (danas Muzej Matija Skurjeni), dvorac, kapela Sv. Josipa i obiteljska grobnica.

Danas dvorac očekuje skoru obnovu, koja je u kompleksu Novi Dvori na nekim objektima već i započela, a perivoj je i dalje omiljeno šetalište Zaprešićana i njihovih gostiju. Također, omiljena je lokacija za trkače.

Grad Zaprešić svake godine slavi obljetnicu smrti Bana Josipa Jelačića 20. svibnja. A u povodu njegova rođenja, 16. listopada slavi ”Dane bana Jelačića”. Toga se dana ujedno slavi i Dan grada Zaprešića, a srednja škola u Zaprešiću također nosi njegovo ime.

PRIBILJEŽITE SE NA NEWSLETTER

Pribilježite se na naš newsletter
i primajte sve buduće obavijesti o Bantrail utrci